miercuri, 3 martie 2010

LEGENDE ALE TENISULUI PART 3 - PETE SAMPRAS





PETE THE GREAT SAMPRAS-nascut in 1971,fost jucator american de tenis cu origine greaca cel mai mare tenismen al Americii din toate timpurile.Pete Sampras fost jucator de top care a ocupat primul loc timp de sase ani record care nu o sa mai fie batut de nimeni,jucator exceptional pentru echipa de Davis Cup al Americii.
-debuteaza in circuitul ATP in 1988,dupa un juniorat foarte bun castigat Us Open-ul si Wimbledonul si fiind numarul unu.Face senzatie inca de la inceput,castiga primele titluri de la primul an si este chemat imediat sa reprezinte echipa tarii sale in David cup.
-reuseste o performanta incredibila la debut invingand primii 40 de jucatori si terminand anul 1990 pe locul 5 mondial,socand lumea tenisului ce nu stia ca urmeaza sa il aiba pe cel mai mare jucator din toate timpurile.Anul 1991 a fost un an foarte bun pentru marele campion castigand 5 titluri Atp dar nefacand mare performanta in turneele de mare slam,dar in 1991 reuseste sa castige primul sau turneu de mare slam,la us open invingand in finala pe Michael Chang.
-urmeaza o perioada foarte profitabila pentru Pete sampras 1993-1996 reusind in 1993 prima finala la Australian Open si pune presiune pe locul unu mondial care il dorea foarte mult.Castiga primul australian open in 1994 intro finala superb acu Todd martin.Din 1994 incepe marea explozie a lui ca tenismen,titlu dupa titlu castiga,duce echipa de Davis Cup la castigarea titluri si se pune pe doborarea de recordurii, dar si ofera marii rivalitatii cu alti mari campionii.
-Andree Agassi,Patrick Rafter,Cedric Pioline,Tommy Hass,Marcelo Rios,Todd Martin,John Mcroe pentru putin timp,Michael Chang,Goran Ivanisevici si multi alti marii campionii,dar ceea mai mare rivalitate a avut cu compatriotul sau Andre Agassi.
-rivalitatea cu Andre Agassi a fost meciuri exceptionale,semifinale,finale de mare slam si masters series care nu o sa mai fie niciodata astfel de meciuri.
Recorduri Pete Sampras.
-14 titluri de mare slam
-7 titluri la Wimbledon
-4 titluri la Us open
-3 titluri la Australian Open
-11 titluri de masters series,doar trei alti jucatori au mai multe,Andre Agassi 14,Roger Federer 17 si Rafael Nadal 15.
-64 de titluri la simplu ceva exceptional intro era cu atatia super campioni si in ciudat ca el a avut si o mare dezamagire,necastigarea Roland Garosului.
-766-victorii si 222-infrangerii ceva ce nimeni nu o sa mai reuseasca.
-are 8 finale de grand slam la Us Open si Australian Open consecutive,si multe alte recorduri ceeea ce nu se mai vor vedea.
-cel mai bun jucator de vole din istoria tenisului,un stil care avea un singur scop,atac atac si atac.
Pete Sampras